Brat Style, Cafe Racer, Inspiration & Kundbyggen, MC-styling, Motorcykel, Scrambler

Suzuki GSX 400 F “Bratana” i Brat Cafe Style

Från att ha stått under ett träd med flera elfel och brunnen kabelstam till Retro-MC i Brat Cafe stil. Vi fick ett erbjudande att ta över en Suzuki GSX 400 F som efter drygt 150 (mer eller minde effektiva) projekttimmar nu står som färdig Brat style MC, eller “Bratana GSX 398” som projektnamnet blev.

Suzuki GSX 400 var en vanligt förekommande motorcykel under 80-talet, allra flest registrerade finns det i E-versionen med två cylindrar och lite mer vardaglig styling. En MC som kom att bli populär bland MC-pendlare. Den lite vassare versionen GSX 400 F kom att tillverkas ett par år senare och kom med radfyra, vassare bromsar och fjädring. I samma chassie satt istället en sportig motor som levererade hela 42 hästkrafter, dock först vid 11 000 rpm. Tillsammans med ett lågt vridmoment blev den inte lika populär bland pendlare som hos landsvägsracers. En version av denna F-modell kom med styling för att efterlikna den tidens värstingar från Suzuki, Katana. Det är just den vi fick sätta vinkelslipen i.

Suzuki GSX 400 Katana blir till Bratana 398

På grund av flera elfel som fått kabelstammen att brinna och slagit ut delar av tändningen blev den ståendes länge och under sista tiden under ett träd hos en skåning. Vi fick möjlighet att ta över den och såg direkt potential efter en snabb googling. Vi fann bland annat en projekttråd på Sporthoj.com vilket ledde till lite skissande på ett ungefärligt resultat.

Tanken från början var en MC av typ Brat men som tillåter lättare offroad, med grövre däck lite som en Scrambler light men vi insåg ganska snart att slaglängden på dämparna och chassiet inte tillät mer än på sin höjd nysladdad grusväg. En snabb pivot i vårt projekt och vi satsade på ett Brat-stuk istället och nyttjar denna MC där den gör sig bäst!

Brat Style – Någonstans mellan Scrambler och Cafe Racer?

Som med alla byggkategorier är det svårt att definiera och sätta ord på just ett stuk. Olika MC-byggare tolkar stuk olika och bygger på sitt eget sätt, det är vad som gör hela konceptet custom-mc intressant och roligt att följa.

Benämningen “Brat Style” myntades av en japansk MC-byggare vid namn Go Takamine. Likt stuket Cafe Racer strippas en MC med Brat Style på så mycket onödiga tillbehör och delar som möjligt. Go’s byggen kännetecknas av platta 70-tals limpsadlar, bulkiga bränsletankar, avsaknad av krom samt, raka styren med lite högre profil eller lätt bakåtböjda ändar likt på motocross. Oftast finner man också Brat Style utan stänkskärmar både fram och bak. Typenligt men inte speciellt funktionsdugligt. Då jag (Niclas) personligen uppskattar krom och den tillhörande doften av Autosol i använt trasselgarn gör vi en liten fusion här och vågar blanda krom och brat-style.

Vår tolkning hamnar någonstans mellan Scrambler och Cafe racer. Cafe Racerns låga raka linjer genom tank och sadel är en fröjd för ögat. Dessa linjer ville vi åt även här men samtidigt vill vi kunna dra en repa upp på grusvägar och skicka ut bakänden vilket blir blir onödigt spännande med clip-on-styre och ensitssadel.

Häng med genom vårt bygge! Nedan belyser vi några nyckelpunkter ur projektets gång.

Från klassisk mellanracer till Retro-MC Brat Style – Hur börjar man?

Var börjar man då egentligen med ett sådant projekt? Jo, det bästa är alltid att googla, bildgoogla och hämta inspiration från andra som redan byggt på samma MC. Ta vara på inspirationen, mixa och trixa med det du tycker är snyggast och försök få ner det på papper som en första skiss, ett “koncept” med tydliga linjer som du kan gå tillbaka till när det känns hopplöst och du stirrat dig blind på den ram med motor som det kommer att vara under en stor del av bygget. 

Nästa steg är att börja planera för var du ska kapa i bakramen och vilken sadel du ska ha. Ett bra sätt att göra detta på är att köpa en Cafe-loop i rätt stolek och den sadel eller säte du fattat tycke för och börja måtta upp. I vårt fall blev det den för Brat-style typenliga limpsadeln. Oavsett om du tänkt att använda originaltanken eller någon eftermarknadstank på ditt bygge är det ett måste att ha tanken monterad när detta moment påbörjas för att måtten ska stämma genom projektet. Tank, sadel och cafe loopen utgör hjärtat i det stuk du väljer så här krävs lite planering så du får ihop de linjer du avser.

När tank och sadel är på plats och ligger tätt på varandra märker vi upp var bakramen ska kapas för att loopen och sadeln ska ligger snyggt ihop. Vi lägger till 5mm på MC-ramen som vi kan använda som plusmarginal inför ev. ändringar. Det är lättare att slipa bort än att svetsa dit nytt gods. Därefter var det fram med kapen och sätta igång på riktigt, ingen återvändo nu! Vi monterar på loopen tillfälligt för att kunna se linjerna, men avvaktar med svetsningen ifall det uppkommer behov av små justeringar längre fram i projektet.

Passande Ljuddämpare och Stötdämpare för rätt Retro-MC

Därefter valde vi att sätta på kortare ljuddämpare. För rätt stuk och gött ljud valde vi Ixil Iron head Slip-on. Eftersom vi vill ha rören i rätt linje och inte direkt under motorn behövdes lite modifikation för att få till ett mellanrör. Då diametern på motorcykelns avgasrör inte matchade ljuddämparen använde vi reduceringshylsor och Firegum för att få det tätt. Ljuddämparen spändes fast med hjälp av en banjoklämma och en fjädersats i passande storlek och fästes i motorcykeln med hjälp av en bult och vinkel. Det hela gömdes sedan undan bakom värmeskyddet för bästa möjliga finish.

Bak på hojen monteras Stötdämpare Twin, en mycket prisvärd sats om två stötdämpare med anpassade fästen för denna typ av MC. Ett enkelt ingrepp där man helt enkelt plockar lös de gamla stötdämparna och pressar i medföljande bussningar i de nya och monterar på. Sista justeringen görs med en haknyckel för att passa förarens vikt och dämpningspreferenser.

Val av Reglage och Hastighetsmätare med modern funktion och retrodesign

Från ram och chassi hoppar vi till lite mc-elektronik. För en retro-look med moderna funktioner valde vi hastighetsmätare och varvräknare i ett, Daytona Velona 80 är en mycket stilren och smidig digital mätare med de mest väsentliga funktioner för MC. För att koppla på denna enklast möjligt valde vi tillhörande omvandlare för att få den analoga signalen från framhjulet digital och in i mätaren. På så vis slipper vi givare och magneter på framhjulet. Signalen till varvräknaren tar vi via induktionsgivare från tändkabeln. Eftersom det inte finns någon omvandlare som passar direkt i framhjulet till GSX 400 kör vi på Twin-omvandlaren som passar i andra änden på original-wiren. Den gömmer vi sedan undan under tanken.

För att fästa själva hastighetsmätaren behövdes en del experimenterande med olika vinklar och fästen som blivit över från tidigare byggen. Till slut böjde vi till två vinklar som möttes centrerat ovanför kronan och fästes i originalfästena från gamla instrumenteringsklustret. I mätaren finns två gängade fästen i bakkant där det är enkelt att fästa i.

Val av Framlampa och Instrumentering till MC

Motorcykelns öga blev en LSL – Eighties Framlampa. Denna lykta med sina 6,5″ och mattsvarta armatur passar perfekt för Brat-style och Scrambler. För att få lampan på plats behövs även ett fäste, valet föll på Highsiders Fäste för framlampa då finishen matchar framlampan samt, har inbyggda fästen för blinkers. Då gaffelbenen var för smala för detta fäste använde vi oss av reducering av diameter med nylonbrickor.

I samma veva monteras även LSL Sixties styre och instrumentering för belysning, tuta och blinkers. Startknappen väljer vi att montera helt separat på högersida styret sammankopplad med en Daytona ON/OFF knapp till tändningen så att startmotorn inte snurrar om brytaren står på off med tändningen på. På styret monteras också gashandtag och kopplingsfäste i svart för diskretast möjliga look.

När vi ändå har gaffelbenen blottade passar vi på att sänka ner kronan en aning för att få motorcykeln mer framåtlutad och lite vassare profil. Vi monterar även i detta skede LSL – damasker till gaffeln för komma närmare Brat-stuket. Även här användes nylonbrickor för att få upp diametern på gaffelbenen. 

Halvtid för vår MC och dags för svets och lack

Nu har vi en god bild av hur vårt färdiga projekt kommer se ut men det är långt ifrån de första metrarna rullas. Vi backar tillbaka och ser att vi ligger nära vår konceptskiss och det är dags att svetsa ihop bakramen och lacka tanken och delar av ramen innan vi kan konstatera att halvtid är nått. 

Vi väljer att behålla originaltanken för den där lite bulkiga looken som passar utmärkt till stuket vi valt. Dock krävs spackling för att få rena linjer som går ihop med resten av motorcykeln.

När allt svets- och lackjobb är avklarat väntar minst lika många timmar med ihopmontering och arbete med detaljer.

För att få fast sadeln har vi fästen som vi gängat fram på insidan av bakramens rör. Infästning fram sker med till sadeln medföljande vinklar baktill och medföljande hake framtill, något (justerat nedåt) som sadeln hakas fast in under tanken med. För infästning av nummerskylten och belysning vinklar vi till ett litet järn och fäster även den med gängor i bakramens loop. Baklampan som monteras är den tidlösa Bates-lampan i LED som sitter riktigt fint och syns bra i trafiken.

Efter detta följer mängder med smådetaljer såsom en total putsning av motorn med Muc-Off avfettning, polering, felsökning i elsystemet, felsökning av förgasare, renovering av förgasare, renovering av bränslekran, lacksläpp, omlack och mycket mer som jag inte behöver uttråka er med så vi hoppar till en detalj vi är lite extra nöjda med.

Lösning för Luftfilter som sticker ut och låter gott

Vi valde att ha kvar luftboxen från original av två anledningar. Dels för att det är säkrare att köra i regn med och för att ljudet ur en luftbox enligt mig (Niclas) slår slurpandet från öppna luftfilter alla gånger. För täcka över själva luftboxen använde vi klassiska nummerplåtar som monteras över luftboxen och batteriet genom tre nya fästen på vardera sida. För att maxa insugsljudet satte vi igen insugskanalerna på undersidan boxen och öppnade upp hål med samma area på sidan. På samma ställe dremlade vi ut två skåror i plåtarna precis vid det nya insuget. För att inte få in större främmande föremål i luftboxen monterade vi även dit stylingnät. Resultatet blir något som sticker ut ur mängden och låter fantastiskt fint under färd.

Suzuki GSX 398 Bratana – Brat Style MC

   

        

På bilderna ovan är projekt Bratana 398 helt färdigställt och besiktigad för sista gången. Utöver det som beskrivits har vi monterat blanda annat oljetermometer för att ha koll på oljetempen, Triple S kedja i guld, mc-grepp från Daytona, modell D-nami tillsammans med Phoenix Styrändsbackspeglar. En retroanpassad och liten tuta, robusta metallblinkers och nummerskyltsbelysning i en liten LED-bult

Sist men inte minst, kanske till och med viktigast. Bra däck från Metzeler (ME11 / ME77) i rätt stuk passandes en MC av typ Retro Brat. Hjälp med detta fick vi av Hojdäck.se. Däcken målades med däckpenna för den där lilla extra touchen.

 

Vad har du byggt på denna säsong? Låt oss veta i en kommentar nedan eller i sociala medier!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *