Guide: Förläng MC-säsongen med värmehandtag från Koso!

Trött på att frysa om händerna på vår och höst? Vill du ha varma händer utan fula knappsatser fastklämda på din MC? Med Koso värmehandtag på din motorcykel håller du dina fingrar agila och varma utan att tumma på motorcykelns finish!

Ett enkelt sätt att förlänga säsongen om man (som så många av oss) är finåkare är att montera mc-handtag med värme i. Problemet med de värmare som inte är originalmonterade på våra MC är att de är krångliga att montera med separata säkringshållare och styrboxar som tar mycket plats. Men också att det alltid tillkommit en stor ful extern knapp med värmereglering som behöver fästas på motorcykeln vilket inte bara är fult utan rentav opraktiskt under färd med motorcykeln.

Koso – HG-13 Smidig Handtagsvärme till MC

kr1.449,00

Ett par smidiga MC-handtag med integrerad värme. Enkel att montera utan någon extern strömbrytare, den är inbyggd i handtaget.

Läs mer

Koso har tagit fram en komplett sats med värmehandtag som har en enda knapp som styr funktionerna till värmarna som dessutom sitter integrerad i det vänstra handtaget och finishen är så nära original som man kan komma med eftermarknadshandtag! 

Fördelar med Koso HG-13 värmehandtag för MC

 • Gummi med bra grepp och design som passar alla typer av MC.
 • En knapp integrerad i vänster handtag som styr samtliga värmelägen.
 • Fem olika värmelägen som indikeras av olika färger i LED-indikatorn.
 • En enda kontrollbox med inbyggd säkring gör den lätt att gömma undan under tanken eller i lyktan, endast 8mm tjock.
 • Mycket effektiva värmeelement som ger snabb och stabil värme. Ger 50° efter 5 minuter och 80° efter 30 minuter på maxläge.*
 • Med inbyggd batterivakt som stänger av värmen om spänningen blir för låg (under 11,5 volt i mer än 5 sekunder) i batteriet. Detta indikeras då i LED-indikatorn.
 • Kontakter för plug n’ play. Med vattentäta och gedigna kontakter för snabb montering och säker funktion på MC.
 • Kompatibel med styrändsbackspeglar med löstagbar plugg för styränden.
 • Lim för montering ingår i priset.

*Temperaturen på värmetrådarna, inte yttemp på handtagen.

Värmehandtag till din motorcykel

Checka av nedan punkter innan beställning:

 1. Kontrollera måttet på ditt styre
  Styret behöver mäta 22mm i ytterdiameter vid ändarna för att dessa värmehandtag ska passa. Mät också längden på dina originalgrepp och den längd som matchar dina originalhandtag. 120mm och 130mm finns och täcker de allra flesta MC på marknaden.
 2. Hitta plusmatning som slås på och av med tändningen – minus tas från batteriet eller bra jordpunkt.
  Du ska alltså inte koppla handtagens plusmatning direkt på batteriet, då är det bara en tidsfråga innan du glömmer värmarna på och batteriet laddas ur till 11,5 volt i onödan. Denna matning tas förslagsvis direkt från tändningslåset eller via en funktion med kabel om minst 1,5mm i diameter. Minuspolen fästes på batteriet eller på en bra jordpunkt på din MC.

Montering av MC-grepp med inbyggd värme på Ducati Monster

Vi har monterat Koso HG-13 på en Ducati Monster och dokumenterat så vi kan visa hur enkelt det är även för en lekman!

Kopplingen ser ut som sådan att kontrollboxen har en lång kabel till strömförsörjningen så att du kan koppla in där det passar på just din motorcykel. En kontakt som kopplar ihop boxen med höger handtag och en kontakt som kopplar ihop boxen med vänster handtag där knappen sitter.

Allt som behövs för monteringen ingår i paketet. Det som kan tänkas behövas beroende på hur du väljer att koppla in plusmatningen. Vi använde oss utav kabelskor från denna sats för inkoppling av röd kabel.

Plusmatning (röd kabel) tog vi ut från en kontakt direkt vid tändningslåset. Du kan även ta denna från en lampa eller annan funktion med grov kabel (minst 1,5mm i diameter). Jord/Minus (svart kabel) kan du ta antingen från batteriet eller från en bra jordpunkt på motorcykeln. Observera att du inte bör koppla in röd kabel på batteriet.

Montera bort de gamla handtagen. Detta görs smidigast med en mattkniv men ta det varligt så du inte skär in för mycket i styrröret och trotteltuben på höger sida.

Gör rent styrröret och trotteltuben från gamla limrester med t-sprit och trasa eller papper. För att montera de nya greppen använder vi oss av hårspray men det finns fler tillvägagångssätt som du kan läsa mer om HÄR! Hårspray ger fördelen med bra glid vid montering och stenhård fixering efter några minuter men lämnar inte mycket tidsutrymme för korrigering.

 • Ett tips vid montering av det vänstra handtaget är att skruva lös reglaget så att du enkelt kan flytta på det vid behov när nya greppet glider på.
 • Handtagen ska monteras så att yttersta delen hamnar i linje med styrrörets ände.
 • För höger handtag behöver du tänka på kabelns placering och att det kan röra sig fritt när du vrider på gashandtaget (se bild nedan).
 • OBS! Böj eller slå inte på handtagen med verktyg, då riskerar du att förstöra värmeelementen. Det bästa är att vrida in handtagen till sin rätta plats enbart med handkraft.

Fixera den lösa kabeln på respektive sida med de befintliga kablar som går från reglagen på styret med buntband eller liknande klämmor. Notera att på höger sida behöver du låsa fast första klämman så att kabeln kan röra sig fritt när du vrider på handtaget, därefter kan du klämma fast hela kabeln.

Koppla ihop kontakterna och göm undan boxen och ev. kabelbunt under någon kåpa eller tanken. OBS! Böj inte kontrollboxen! Se till att det sitter fast ordentligt så de inte riskerar att skava mot någon del av motorn. Sätt igång tändningen och se så LED-indikatorn stegar igenom de olika färgerna som visar att allt är korrekt med funktionen. Testa handtaget på maxvärme (röd) och känn så de blir varma innan du monterar ihop motorcykeln igen. 

Beroende på om du vill ha öppna eller stängda ändar kan du montera blindpluggarna som ingår i satsen i ändarna på handtaget. Om du som på Ducatin ovan använder styrändsspeglar kan du montera i de håligheter som blir utan pluggarna. 

Så summa summarum, inte många timmars mekande för så många fler bekväma MC-turer under vår, höst och kalla sommardagar!

Dessa handtag finns också anpassade för MC med större styren såsom Harley Davidson, se HÄR!

Har du monterat värmehandtag på din MC?

Låt oss veta hur det blev på din motorcykel genom att skriva till oss här eller på sociala medier!

4 tankar på “Guide: Förläng MC-säsongen med värmehandtag från Koso!

 1. Michael says:

  Hej!
  Tack för en bra guide.
  Har dessa handtagsvärmare inte automatisk avstängning när de varit utan spänning under en viss tid? Har för mig att jag sett installationer utan dessa där de går direkt till batteriet utan problem.
  /Michael

  • Niclas says:

   Hej! Tack för din kommentar. Nej, dessa har inte den funktionen. De är på tills man väljer att stänga av dom eller om batteriet understiger 11.5 volt. Du kan koppla direkt på batteriet, men risken att glömma handtagen på om man får bråttom av hojen är ju ganska stor. Det är en diod på handtaget som lyser ganska starkt som förvisso kan påminna om avstängningen. Ha en fin dag! /Niclas, Hojstyling.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *