Stylingtips: Backspegel för styrändar

De backspeglar som sitter originalmonterade på en motorcykel är oftast designmässigt ogenomtänkta, liknar musöron och de kan få den mest brutala street-MC att se ut som en moped. I detta inlägg finner du inspiration och tips på hur du går tillväga för att byta ut dina designmässigt avvikande backspeglar och sätta dit snygga backspeglar på din motorcykel.

Hur får jag bort de fula backspeglar som sitter på min MC utan att tumma på säkerheten?

Jag är en av många som ogillar utseendet med musöron, de där stora och höga backspeglarna som förstör profilen på en motorcykel. Det finns till och med de som (dumt nog) hellre kör helt utan än att ha de monterade. Oavsett hur snyggt stylad din MC är så tar dessa musöron udden av det första intrycket av en motorcykel, hojen ser liksom lite för snäll ut på något vis.

Tre fördelar med backspegel för styrändar:

 1. Snyggare motorcykel. Sänker högsta punkten på din motorcykel vilket ger en mer i ögonfallande profil.
 2. Bättre sikt bakåt. Breddar ditt synfält bakåt och du slipper axlar som skymmer sikten.
 3. Helt lagliga. Backspeglar monterade på styränden är lagliga och besiktningsbara.

Nedan visas skillnaden med backspeglar Ferrara Small för styrände på en Ducati Hypermotard 821.

 

Fungerar styrändsbackspegel på alla motorcykel-modeller?

Kort och gott, ja. Backspegel för styrände passar bra på alla typer av MC. Den branta vinkeln på sporthojens clip-on (styret) ger ingen optimal position för backspegeln och därmed sämre sikt. Här bör man därför välja en backspegel med rund och konvex spegelyta som ger bättre sikt för den typen av vinklat styre. På bilden nedan är styrändsbackspegel Phoenix monterad på en Cafe Racer med ett par clip-on med brant vinkel.

Styrändsbackspegel på MC med handguards och Barkbusters

Många tror att en styrändsbackspeglar inte är kompatibel på MC med originalmonterade handguards vilket är felaktigt. Med anpassade styrändar som på exempelvis HIGHSIDER som monteras inuti styrröret är detta inte ett problem. På vissa MC-modeller kan man behöva fräsa ur hålet inuti handguarden någon millimeter med hjälp av en Dremel-maskin eller liknande för att styränden ska gå igenom hålet och vidare in i styret.

Eftermonterade handguards (ex. BARKBUSTERS) kan ibland ha sin infästning i styrröret. Styrändsbackspeglar kan då inte monteras utan modifikation tillsammans med styränden till handskyddet.

Backspegel monterad i styränden är mycket enkel att montera

Nedan ser ni Ferrara-backspegel och Highsider-styrände monterad i tre steg.
 1. Montera styränden i styrröret, med backspegel och ev. handguard mellan styret och änden
 2. Expandera och tillika fixera förankringen i styränden genom att dra åt den genomgående bulten tills det tar stopp.
 3. Fixera spegeln i önskad höjd och dra åt klämman som låser runt styränden.
Glöm ej att efterdra styrändarna och spegeln. Då styrändarna också fungerar som vibrationsdämpare för styret kan de behöva efterdras ett par gånger, exempelvis efter första rundan och sedan igen efter några mil.

När du monterat bort dina originalmonterade backspeglar kan du med hjälp av Highsider – Täcklock på ett snyggt sätt bli av med hålen som blir efter gängan. Du förhindrar dessutom vattenbildning och korrision i gängan.

Styrändsspegel till motorcykel med gänga i styret

Vissa motorcyklar har integrerad gänga i styret istället för ett rör. Detta behöver inte ställa till det något större. De flesta fabrikat såsom Kawasaki, Suzuki, Honda och Yamaha har M6-gänga i röret. Då det sitter M6-bult i styränden kan man enkelt ta bort expanderpluggen och använda sig av originalbulten för infästning i styret.

 • På enstaka MC såsom Kawasaki Z-modeller, Z800, Z900, Z750 sitter det M8-gänga i styret. Då finns backspegeln LINO  och PHOENIX som har M8-bult för infästning. Du kan också använda DESSA STYRÄNDAR anpassade för styre med M8-gänga i och sedan montera de speglar vi erbjuder till styrände och styrrör.
 • På bland annat BMW sitter det M12 i styret, till detta har Highsider tagit fram en ADAPTER som konverterar gängan till M6 för insfästning med medföljande bult till styränden.
 • På framförallt nya Yamaha sitter M16-gänga i styret. Till detta har Rizoma tagit fram en ADAPTER som konverterar gängan till en M6 för infästning med medföljande bult till styränden.
 

Hör av dig till oss om det är någon fundering som dyker upp, lycka till med nya speglarna!

14 tankar på “Stylingtips: Backspegel för styrändar

 1. Martin says:

  Hallå!
  Passar dessa speglar till en Yamaha MT09 -2017?
  Måste man ha adapter eller kan man sätta dom på de redan existerande styrändarna?

 2. Kjelle P says:

  Får jag montera dom uppåt eller neråt efter behag….för besiktningens skull??? Finns det några regler om detta? /K

  • Niclas says:

   Hej Kjelle! Tack för din kommentar. Mig veterligen finns inga regler för på vilken sida styret spegelytan sitter sålänge du har “god sikt bakåt”. ”
   45 § Backspeglar ska vara inställningsbara och justerade så att de ger
   föraren en god sikt bakåt.”

 3. Nybakken says:

  Hej, Vet ni om det behövs något extra för att montera dessa på en Yamaha XJ6 från 2009? Adaptrar eller dylikt?

 4. Eveliina hakoneva says:

  Hejsan, vet man om de behövs nån slags adapter eller liknande till en kawasaki vulcan s?

  • Niclas says:

   Hej! Tack för din kommentar! Jag har försökt rodda fram informationen men det är lite svårt på en såpas gammal hoj. Fram till 09 verkar det ha varit M6-gänga och därefter M16 på din modell. Dubbelkolla gärna detta då specearna såpas långt bak inte alltid är 100%iga. Ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *