MC-mässan 2015

I år går mc-mässan av stapeln den 23 Januari och är öppen till och med 25 Januari.
Då mässan var i Göteborg i fjol blir det nu Stockholms tur att anordna allas vår favoritmässa.
Sedan mässans start har städerna anordnat detta spektakel vartannat år.

Nyheter på MC-mässan 2015

I fjol var det en ganska händelselös mässa då det inte visades några stora eller omtalade nyheter, höjdpunkten var Hondas Fireblade HRC vilket inte visade sig vara någon kioskvältare precis.
Det har spekulerats i om det extremt låga antalet nyheter kan ha varit ett resultat av lågkonjunkturen som hängt över oss som ett envist regnmoln. Men i år verkar det klarna upp något! Vi har en hel del roliga nyheter att se fram emot, speciellt om du gillar sporthojar.

Kawasakis revolt till motorcykel – Ninja H2R

Kawasaki presenterar sin helt nya motorcykel Ninja H2R med sina karaktäristiska vingar och galna effekt blir en av de största mässhändelserna sedan Ducati visade upp sin magiskt fina Panigale för första gången på svenska mässan år 2012. Att få se en sådan galet vacker skapelse för första gången i verkliga livet gör att hjärtat hoppar till några gånger extra. För er som har en Panigale i garaget är det bara till att gratulera. På riktigt, världens snyggaste motorcykel!

Kawasakis H2R är en brutal hoj hela vägen ut i styrändarna. Förutom en redan vässad 998cc radfyra har de även från fabrik monterat en tvåstegskompressor, alltså ingen turbo som många tror. Detta för att förhindra turbolagg samt behovet av klumpiga intercoolers.
Hojen levererar hela 300 hästar enligt Kawasakis specs. TREHUNDRA hästkrafter!
Siffror som även får den kräsna föraren att dra lite extra på smilbanden.
Topphastigheten sägs vara 420 km/h, vilken dock ännu inte är uppmätt utan är enbart teoretiska. Hojen skall enligt Kawasaki väga 238 kg i tjänstevikt.

En minst sagt brutal skapelse med speciell design och galen effekt. Kawasakis monter kommer garanterat att vara välbesökt på mc-mässan i år.
H2R är inte en gathoj men kommer att finnas som ett gatlegalt alternativ då vid namnet ”H2”. Med samma motor, dock nerstrypt (lägre kompressorladd) till 210 hästkrafter med trycksatt luftbox samt anpassad för gata med diverse lampor samt lösningar för de miljökrav som måste följas. Utöver detta sitter det ett annat avgassystem, topplockspackning och kamaxlar på H2-modellen. De aerodynamiska vingarna på H2R-modellen ersätts också utav backspeglar med inbyggda blinkers.

Kawasaki H2R spekuleras kosta från 300 000 SEK och H2 från 200 000 SEK.

Det finns ett skrivet avtal mellan japanska mc-tillverkare att inte tillverka gatmotorcyklar med effekter över 200 hästkrafter. Därav den stora effektminskningen på H2 kontra H2R. Detta är såklart väldigt vettigt på många punkter.

Kawasaki H2r 2015
Kawasaki H2 och fler gröna hojar hittar ni i monter A29:10 och A29:21

Yamaha flyttar åter ner sina ljuddämpare på R1

Förutom Kawasakis H2 visar Yamaha för första gången på svensk mässa upp sin nya Yamaha R1, en motorcykel som inte genomgått några större designförändringar sedan 2009 då den splittrade mc-sverige med sin minst sagt speciella look och sin revolutionerande big-bang tändföljd som endast skådats (och med sina minimala ljuddämpare framförallt vrålat) på MotoGP tävlingar tidigare. Det har redan pratats mycket om Yamahas nya R1 då den liksom 2009 ser väldigt annorlunda ut mot konkurrenternas nya årsmodeller.
Yamaha har även släppt en helt ny modell vid namn R1M som är i princip samma hoj som R1 men med högre fabriksspecifikationer såsom Öhlins självjusterande stötdämpare anpassad för bankörning samt diverse detaljer såsom kolfiber, titan och magnesium för att få ner vikten.
Av R1M kommer enbart 500 exemplar att produceras. R1M är registreringsbar för gata.

Yamaha R1 kostar från 180 000 SEK och R1M från 225 000 SEK.

Yamaha har även flyttat ner ljuddämparna för första gången sedan 2003. I våra ögon snyggare och lättare att montera eftermarknads slip-on. Men kanske framförallt med en lägre tyngdpunkt vilket sällan är en nackdel. Om den är snygg eller inte diskuteras flitigt på olika mc-forum.

Vad tycker du?

yamaha-yzf-r1m-2015
Yamaha R1 mfl. hittar ni i monter A16:21
Yamaha R1 mfl. hittar ni i monter A16:21

Detta är bara två utav många nyheter på mc-mässan ”På två hjul” 2015.
Trots allt spännande listat ovan får man inte glömma att det bästa av allt är att få botanisera bland nya och gamla mc-tillbehör, glänsande motorcyklar och prata med likasinnade som om man känt varandra hela livet.
Som pricken över i’t kommer givetvis mäss-ölen. Smakar lika bra varje år och den gör dig aldrig besviken.

Detta inlägg är postat i kategorin MC-mässa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *