MC-mässa, Motorcykel, Topplistor

10 heta nyheter från EICMA 2019

En adventure-hoj från HD och en motorcykel för James Bond? Europas största MC-mässa EICMA har ännu en gång gått av stapeln i Milano. Med hela världens ögon riktade till de 1278 montrarna är det många fabrikanter som passar på att avtäcka årets nyheter inom MC-tillbehör och MC-modeller.

De hetaste nyheterna från MC-mässan i Italien

Nu har alla nyheter och koncept avtäckts och det är dags för den årliga sammanställningen av vad som skapat mest ögontrivsel och snack i MC-branschen.

10. Aprilia Tuono 660 Concept
Aprilia visar upp ännu ett koncept i mellanklassen. Den moderna Tuonon är populär men något av en värstingmaskin som kanske för många är lite mycket. Tuono 660 har en tvåcylindrig motor som enligt Aprilia lämnar 95 hästkrafter, inget extremt men helt okej för en mellanklasshoj med två cylindrar. Tuono 660 delar chassie med nylanserade RS660 som vi tidigare skrivit om från förra EICMA-mässan. Många MC-journalister spår närliggande lansering och en ljus framtid om de står fast vid designen på denna MC.


Bilderna tillhör Aprilia

 

9. BMW R18/2 – Koncept
För några månader sedan visade BMW lite i smyg upp sitt koncept för en ny glidarhoj i bobberstuk. Det dröjde inte länge innan det exploderade av åsikter och tankar kring BMWs intåg i det segment som Harley Davidson mer eller mindre dominerar. På mässan i år släppte BMW en uppdaterad version “R18/2” som vi vågar gissa gör amerikanerna på H-D  lite nervösa.


Bilderna tillhör BMW Motorrad

 

8. Harley Davidson Adventure – Pan America
Touché kanske. På tal om H-D, BMW och intåg i nya segment. Harley Davidson tar nu plats i det tyskdominerade Adventure-segmentet med sin nya Pan America Adventure med 1250 cc v-twin i helt ny konstruktion kallad “Revolution Max”, några närmare specar än så finns inte att tillgå ännu. Frågan är dock om BMW behöver känner oro över denna nyhet eller ej?


Bilderna tillhör Harley-Davidson

 

7. Honda CB4X Concept
En häftig nyhet är Hondas CB4X Sport Adventure som direkt står i konkurrens med populära Yamaha Tracer. Några närmare specar finns inte att tillgå men motorn ska vara mycket lik de som sitter i CB650R och CBR650R, alltså en 650cc radfyra. Breda däck, ett sportigt chassie med hög markfrigång bjuder in till roliga äventyr på många typer av underlag.


Bilderna tillhör Honda Motorcycles

6. Ducati Scrambler Desert X – Koncept
Ducati spinner vidare på sitt omåttligt populära Scrambler-koncept. Designades som en hyllning till Cagiva Elephant som av många anses vara “Dakar-originalet”. Scrambler Desert X är en storebror till Scrambler Desert Sled som i denna nya tappning lovar äventyr med vridmoment även ute på sanddynorna och i den hårdaste terräng. Med nya stora L-twin blocket på 1100cc i slagvolym finns det vridmoment (88Nm) så det räcker och blir över. Luftkylningen lämnar dock en del oklarheter för användningsområdet.


Bilden tillhör EICMA Milano

 

5. Bimota Tesi H2
Bimota, kända för sina unikt designade chassin och för att stoppa de roligaste maskinerna på marknaden inuti dem. Senast 2014 var det en BMWS1000RR i sin BB3. Som ni redan kanske anat på namnet är det denna gången Kawasakis H2-motor som sitter monterad. Kanske (läs: mest troligt) är det för att Kawasaki äger nästan halva bolaget, eller för att det är en helt galen kompressormatad maskin som matchar det helt galna chassiet. Låt oss gissa att den går som den ser ut, som ett j*vla monster!


Bilderna tillhör Bimota

 

4. Ducati Streetfighter V4
En Panigale utan kåpor?! Äntligen har Ducati officiellt visat sin nya Streetfighter, Ducati har alltså tryckt ner sin V4 i ett street-chassie! 208 hästkrafter med 123 Nm i vrid på totalt 178kg bjuder garanterat in till nära döden upplevelse för de som gillar sånt. Lägg utöver effekten och designen på extra allt i elektronikväg för att hålla färden (någorlunda) kontrollerad. Något pris har inte släppts officiellt från Ducati, men det är inte så svårt att gissa på en högre prisbild som kanske får de flesta av oss att tappa intresset. Men å andra sidan, bara ljudet ur Ducatis V4 Desmosedici Stradale är värt en hel del pengar. 


Bilderna tillhör Ducati

 

3. MV Agusta Rush Concept
Baserad på Brutale 1000 RR visar MV Agusta upp ett riktigt hett koncept. Med en invärtes genomarbetad radfyra på 1000cc, med radiala ventiler, titanstakar, nydesignat cylinderlopp blir det mycket spännande att höra om de första provkörningarna av denna “hypernakna” motorcykel som segmentet kallas. Utöver en intressant motor så är det som vanligt stylingen, finishen och detaljerna det där lilla extra finns hos MV-Agusta. Det är precision och kvalitet som utstrålas även på nya Rush.


Bilderna till hör MV-Agusta

 

2. Husqvarna Norden 901 Adventure Concept
Ingen EICMA-mässa är komplett utan ett hett koncept från Husqvarna. Det är få tillverkare som gör koncepthojar som Husqvarna. Dels för att de drar enorm uppmärksamhet till sig år efter år, men kanske framförallt för att de senaste åren gjort verklighet av sina koncept utan att de ser totalt annorlunda ut. Se bara hur Vitpilen 701 idag ser ut som serietillverkad hoj. Norden 901 har tagits fram som renodlad Adventure Touring-MC och liknar som vanligt ingen annan i sin klass. Eftersom KTM numera äger Husqvarna sitter deras 899cc LC8c parallel-twin monterad. 


Bilderna tillhör Husqvarna Motorcycles

 

1. Aston Martin x Brough Superior AMB 001
Mest snack skapades kring biltillverkaren Aston Martins intåg i MC-världen. Och likt bilarna gör dem det med stil och en unik design. I det unika chassiet sitter en Brough V-twin med turbomatning vilken lämnar 180 hästkrafter. Denna motorcykel från Aston Martin kommer att tillverkas i 100 exemplar med en prislapp på drygt 1,1 miljoner SEK. Motorcykeln kommer ej heller att vara typad för gata, ett samlarobjekt för de rika alltså. Vågar vi även satsa en hunka på att den syns i nästa Bond-film också kanske?

Bilderna till hör Aston Martin

 

Extra: Cake – ÖSA+
Den svenska Elmotorcykel-tillverkaren Cake baserade i Stockholm lanserade sin andra modell “Ösa”. En hoj med betoning på användarvänlighet. Med över 1000 olika möjliga tillbehörskomibationer för just din yrkesprofession eller hobby.

 

Vad tycker ni? Har vi missat någon självklar nyhet? Låt oss veta på vår Facebook!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *