Modern Cafe Racer av en Kawasaki Ninja

Något man sällan stöter på är ombyggnationer till retro-mc på Kawasakis klassiska 90-talsracer ZX9R, Ninja. Den kompakta designen och en odiskret ram i aluminium gör denna MC allt annat än okomplicerad att bygga på. Det var dock inget som lät Andreas Granberg avskräckas från att ta fram vinkelslipen och bygga en Cafe Racer med en modern twist.

Andreas Granberg är fyllda 40 år och hänger till vardags från höga silotoppar genom sitt yrke som servicetekniker på ett filterföretag i väst. Utanför arbetstid har han mestadels ägnat sig åt att bygga om och renovera klassiska bilar men intresset falnade mitt under ett årslångt projekt med rostlagande av en gammal Chevelle. Andreas tröttnade helt och lade ut bilen på Blocket där han fick den bytt mot en motorcykel.

– Det var egentligen där mitt MC-intresse tog vid. Jag stod där utan motorcykelkörkort med en halvdefekt sporthoj med crosstyre och tänkte; ”vafan gör jag med detta nu då?”…

Det hela slutade med att Andreas byggde om motorcykeln och tog MC-kort.

Tankar om en Ninja som Cafe Racer

Flera år och några bilrenoveringar senare kom Andreas och hans sambo över varsin sporthojs-klassiker Kawasaki ZX9R Ninja från 1996. Redan vid inköpen fanns tanken om att bygga om motorcyklarna till något, men vi visste inte exakt vad. Tankarna på en Cafe Racer började klarna och en projektplanering helt utan papper och penna tog fart.

– All form av planering skedde i mitt huvud, inga ritningar, skisser eller mallar fanns att tillgå rent fysiskt. Jag visste att jag skulle stöta på lite problem med ramen som inte är optimal för denna typ av ombyggnation samt, att all el och styrboxar som satt gömda bakom kåporna nu behövde få plats under sadeln. Det krävdes en hel del fundering för att få till de delarna, säger Andreas.

Ninjan i sitt originalskick, mycket plast och en odiskret ram som inte är helt lätt att bygga runt

Projektet tog avstamp i en full renovering där han bytte alla lager, galvaniserade, eloxerade och lackade flera detaljer på motorcykeln för att få till sitt stuk. Motorcykeln sänktes bak och höjdes något fram. Clip-on-styret och kronan fick byta plats för att få till rätt Cafe Racer-stuk.

En genomarbetad bakdel utan den klassiska pucken får denna Cafe Racer att sticka ut

Från 90-talets ursporthoj till Brutal Cafe Racer

Vid halvtid börjar stuket synas och resultatet skvallra om något riktigt häftigt. För att få till det där lite råare stuket insåg Andreas att det behövdes ett par andra däck. Ett par grovt mönstrade och breda Pirelli Scorpion Rally STR föll valet på. Ett däck som utöver bra grepp på asfalt även bjuder in till grusåka när suget efter breda ställ och adrenalin faller på.

Eltolkning och svartlackad ram som nu börjar skvallra om ett slutresultat

Andreas väljer att lacka tanken i en grön matt kulör från Audi och när projektet börjar stå färdigt känns det som att något saknas…

– Jag började jag känna mig färdig. Men jag känner där och då att det är något som saknas och det bar av till hobbyrummet för lite findetaljer och en sista touch.

Andreas egentillverkade tankpad i läder. Unik och stilig detalj!

Ett unikt och mycket läckert inslag på denna Cafe Racer är resultatet av ett par timmars lädermakeri. Ett tankskydd i äkta läder matchande sadeln. Stylingdetaljer som tillsammans lyfter helhetsintrycket och får motorcykeln att sticka ut och se än mer custom made ut.

På bilderna syns bland annat Framlampa Zoll med Stealth-fäste, Backspegel Conero 2, Handtag D-nami, Micro 3 in 1 och hastighetsmätare Koso TNT

Andreas är och bör vara mycket nöjd med resultatet. Förutom att ha lyckats bygga en otroligt häftig motorcykel med stilen Cafe Racer på tre månader har han även lyckats få till det trots de svåra förutsättningarna för ombyggnation på denna typen av motorcykel. Nu återstår det att se vad det blir av sambons Ninja som står näst på tur. Vi hoppas få följa upp även det projektet!

Kör lugnt Andreas!

Foto: Fagerman Studio

Har du också en ombyggd motorcykel och vill synas här? Kontakta oss med information om ditt MC-bygge!

 

 

2 tankar på “Modern Cafe Racer av en Kawasaki Ninja

  1. Göran says:

    Ortoligt vacker, precis ett sådant projekt jag håller på att starta upp – bara jag får motorn att gå som jag vill så kommer vinkelslipen fram och kåpor bort.

    • Niclas says:

      Hej Göran! Tack för din kommentar! Kul att höra om ditt projekt! Hoppas du kommer igång och allt går som planerat! Ha en fin torsdag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *